SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

omega 3 sfd

  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9597 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 825 Data: 2022-09-01 12:38:31
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 867 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2343 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6658 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10510 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 a hipertrofia

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1727 Data: 2019-04-14 14:14:49
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 771 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 486 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19029 Data: 2021-04-07 12:01:21
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. Dla przykładu drób ma bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10109 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Derek Lunsford, który zdobył tytuł Mr. Olympia 212 opowiedział niedawno, jak wyglądają jego przygotowania do zawodów pod kątem dietetycznym. Lunsford w 2018 i 2019 roku zajął drugie miejsce, a w 2020 był dopiero czwarty. Rok później pokonał Shauna Claridę zdobywając upragniony tytuł. Kilka tygodni temu 29-latek rozpoczął przygotowania do Olympii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1243 Data: 2022-08-24 17:12:31
  • Ryby i owoce morza – czy na pewno samo zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ze spożycia ryb, ale też nie jedz ich na potęgę dzień w dzień. Wybieraj różne ryby, najlepiej świeżo złowione. Pamiętaj, że szczególnie wartościowe są tłuste ryby morskie (omega-3), a najbezpieczniejsze pod kątem zawartości toksyn są ryby małe (np. sardynki). Podsumowując Ryba jest bogata w białko, a większość tłustych ryb jest bogata w zdrowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9294 Data: 2018-10-12 11:36:21
  • Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3015 Data: 2022-10-12 19:20:23
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8844 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1778 Data: 2021-02-17 17:12:50
  • [...] obecnie wiemy coraz więcej o roli cholesterolu jako prekursora hormonalnego, wpływie węglowodanów na insulinę, stan zapalny oraz o ochronnej roli jaką pełnią kwasy omega-3 (głównie ryby, suplementy diety, orzechy włoskie). Z reguły w produktach roślinnych występuje tylko jeden z kwasów z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy). Jego źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] oznacza to całkowitej eliminacji tych lipidów, a jedynie kontrole ich spożycia). Ograniczenie spożycia rafinowanych tłuszczów roślinnych zawierających duże ilości kwasów omega 6, których nadmiar także może przyczyniać się do nieprawidłowości w obrębie mikrobioty jelitowej. Włączenie do diety pokarmów dostarczających pewnych ilości kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6016 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] idealnie wpasowuje się w sałatki warzywne i nie tylko, produkt ten jest ogólnodostępny, z bardzo dobrym składem, bez zbędnych dodatków. Minusy: brak. Społem Majonez Kielecki omega 3 Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj (7%), ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22285 Data: 2017-08-31 09:33:49